Pastirska pita
- 01.04.2025
- Željanine čarolije

Pastirska pita
Potrebno:
Francuska mješavina Soko
500 g mljevenog mesa ili sojinih mrvica za posnu verziju.
1 manja glavica crnog luka
1 manja glavica ljubičastog luka
3-4 čena bijelog luka
suvi začin
so
biber
slatka mljevena paprika
2 kašike kisele pavlake
1 kašika koncentrata paradajza
5-6 većih krompira za pire
Priprema:
Luk prodinstati dok ne omekša pa dodati mljeveno meso. Dinstati dok meso ne dobije lijepu boju pa dodati začine i bijeli luk. Dodati koncentrat paradajza te pola čaše vode.Dinstati na umjerenoj temperaturi 10-ak minuta pa dodati pavlaku i pustiti tek toliko da se rastopi.
Skuvati krompir te napraviti pire sa mlijekom i maslacom.
U vatrostalnu činiju staviti pripremljenu smjesu od mesa pa preko nanjeti pire krompir.
Zapeći u rerni 15 min na 220 stepeni.
Zaliv:
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
2 kašike mlijeka
Umutiti smjesu pa sa njim premazati pečenu pitu. Vratiti u rernu na 5 minuta samo da porumeni.
Povezani članci

- 13. 09. 2025
Čokoladne kokos štanglice
Potrebni sastojci:
Francuska mješavina Soko
500 g mljevenog mesa ili sojinih mrvica za posnu verziju.

- 01. 07. 2025
Milk kocke
Potrebni sastojci:
Francuska mješavina Soko
500 g mljevenog mesa ili sojinih mrvica za posnu verziju.